Tłusto…
Walentynkowo…
Kolorowo…
10 lutego 2021 r. w warunkach reżimu sanitarnego w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle odbyły się zajęcia z pracowni gastronomicznej, podczas których uczniowie z klasy 2Pc – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – wzięli udział w kolejnym projekcie.
Zadaniem uczniów było przygotowanie wyrobów cukierniczych z ciasta zbijanego i drożdżowego oraz dekoracja stołów, na których gotowe słodkości zostały zaprezentowane.
Motywem przewodnim projektu była tematyka karnawałowo – walentynkowa.
Młodzież została podzielona dwie grupy tematyczne.
Jedna grupa uczniów – z racji tłustego czwartku i kończącego się karnawału – przygotowała „Stół karnawałowy”. Nie mogło oczywiście zabraknąć na nim pysznych pączków, faworków oraz pięknych róż.
Druga grupa – z okazji zbliżających się Walentynek – przyszykowała „Stół walentynkowy”. Znalazły się na nim takie wyroby, jak: pączki w kształcie serca, róże karnawałowe, chrust, rolada drożdżowa nadziewana farszem z brokuła, pieczarek i papryki oraz wytrawne pierożki kebabowe.
Zarówno gotowe wytwory cukiernicze, jak i dekoracje stołów to efekt twórczego działania uczniów pracujących pod opieką pań: E. Piwowarskiej i M. Pięty.
Słodkie dokonania młodzieży Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle można podziwiać w załączonej fotogalerii.
E.P, M.P.