karnawał

 

 

 

Tłusto…

Walentynkowo…

Kolorowo…                                   

 

10 lutego 2021 r. w warunkach reżimu sanitarnego w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle odbyły się zajęcia z pracowni gastronomicznej, podczas których uczniowie z klasy 2Pc – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – wzięli udział w kolejnym projekcie.

Zadaniem uczniów było przygotowanie wyrobów cukierniczych z ciasta zbijanego i drożdżowego oraz dekoracja stołów, na których gotowe słodkości zostały zaprezentowane.

Motywem przewodnim projektu była tematyka karnawałowo – walentynkowa.

Młodzież została podzielona dwie grupy tematyczne.

Jedna grupa uczniów – z racji tłustego czwartku i kończącego się karnawału – przygotowała  „Stół karnawałowy”. Nie mogło oczywiście zabraknąć na nim pysznych pączków, faworków oraz pięknych róż.

Druga grupa – z okazji zbliżających się Walentynek – przyszykowała „Stół walentynkowy”. Znalazły się na nim takie wyroby, jak: pączki w kształcie serca, róże karnawałowe, chrust, rolada drożdżowa nadziewana farszem z brokuła, pieczarek i papryki oraz wytrawne pierożki kebabowe.

Zarówno gotowe wytwory cukiernicze, jak i dekoracje stołów to efekt twórczego działania uczniów pracujących pod opieką pań: E. Piwowarskiej i M. Pięty.

Słodkie dokonania  młodzieży Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle można podziwiać w załączonej fotogalerii.

E.P, M.P.