Realizacja praktyk FB
„Praktyki w Europie – szansą na udaną przyszłość zawodową” – numer FERSVET-2022-1-PL01-KA122-VET-0000068782 w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS). Budżet – 60 723,00 EUR, co stanowi równowartość kwoty 280 491,68 PLN.
Projekt realizowany był we współpracy z grecką organizacją EuroEducationService
Na dwutygodniową praktykę do Grecji, do miejscowości Paralia w terminie 09 – 23.03.2024 roku wyjechało 28 uczniów Technikum – 14 z kierunku technik logistyk oraz 14 z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli: Pani Moniki Żmigrodzkiej, Pani Krystyny Zielińskiej – Niemiec i Pani Małgorzaty Pięty
Wyjazd na zagraniczną praktykę to dla naszych uczniów doskonały trening umiejętności społecznych, to możliwość sprawdzenia się w innych sytuacjach, to nauka samodzielności i dyscypliny. Młodzież podczas wyjazdu pogłębiała znajomość języka angielskiego, a także zdobywała nowe kompetencje zawodowe.
Przed wyjazdem, uczniowie w szkole mieli zorganizowane warsztaty Kuchni Greckiej na których zdobyli wiedzę o produktach i przyprawach używanych w kuchni greckiej oraz o różnicach w daniach kontynentalnych i przygotowywanych na wyspach greckich.
Uczniowie uczestniczyli również w kursie języka greckiego i kultury greckiej.
Dwutygodniowe praktyki w Grecji uczniowie odbywali w hotelu Acti Musson w Paralia Katerinis i magazynach: KOUTALIAS VAS. ATHANASIOS w Neoi Poroi-Platamonas, VAKKAS H. IOANNIS & SIA E.E (TROFO EXPRESS)
Dzięki realizacji praktyk zawodowych logistycy:
- poznali program komputerowy służący do obsługi kontrahentów,
- nauczyli się jak kompletować zamówienia, organizować załadunek i transport,
- zdobyli wiedzę na temat łańcucha dystrybucji, ćwiczyli zasady przewożenia ładunków i organizacji transportu,
- nauczyli się jak planować pracę zespołów,
- pracowali z dokumentami magazynowymi,
- poznawali zasady formowania jednostek ładunkowych,
- ćwiczyli w praktyce zasadę FIFO czyli „First in, First out”, którą kierować się powinni wszyscy zarządzający sklepami czy magazynami;
Uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych:
- zapoznawali się z funkcjonowaniem kuchni i przyrządzania posiłków w hotelu Acti Musson
Nauczyli się:
- przestrzegać zasad racjonalnego wykorzystania surowców,
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji gastronomicznej
- dobierać warunki do przechowywania i utrwalania żywności,
- dobierać metody utrwalania żywności,
- stosować receptury gastronomiczne, sporządzać półprodukty oraz potrawy i napoje,
- dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów,
- porcjować, dekorować i wydawać potrawy i napoje,
- planować posiłki oraz układać jadłospisy i menu,
- planować produkcję, dobierać surowce i rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
- obliczać zapotrzebowanie na surowce/półprodukty
- opracowywać receptury gastronomiczne,
- rozróżniać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w gastronomii.
- klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej;
- rozpoznawać zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów,
- przestrzegać norm i zasad planowania żywienia,
- wykonywać czynności porządkowe, rozliczać sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych.
W czasie wolnym od praktyk uczniowie mieli możliwość poznania walorów kulturowych Grecji. Zwiedzili między innymi:
- Saloniki
- wioskę Palaios Panteleimonas
- Leptokarię i targ lokalnych produktów
- Edessę
- Klasztory na skałach, czyli Meteory
- Litochoro i wąwóz Enipeas.
- oplus_32
- oplus_2
- oplus_2