Realizacja praktyk              FB


 

„Praktyki w Europie – szansą na udaną przyszłość zawodową” – numer FERSVET-2022-1-PL01-KA122-VET-0000068782 w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS). Budżet – 60 723,00 EUR, co stanowi równowartość kwoty 280 491,68 PLN.

Projekt realizowany był we współpracy z grecką organizacją EuroEducationService

Na dwutygodniową praktykę do Grecji, do miejscowości Paralia w terminie 09 – 23.03.2024 roku  wyjechało 28 uczniów Technikum – 14 z kierunku technik logistyk oraz 14 z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli: Pani Moniki Żmigrodzkiej, Pani Krystyny Zielińskiej – Niemiec i Pani Małgorzaty Pięty

Wyjazd na zagraniczną praktykę to dla naszych uczniów doskonały trening umiejętności społecznych, to możliwość sprawdzenia się w innych sytuacjach, to nauka samodzielności i dyscypliny. Młodzież podczas wyjazdu pogłębiała znajomość języka angielskiego, a także zdobywała nowe kompetencje zawodowe.

Przed wyjazdem, uczniowie w szkole mieli zorganizowane warsztaty Kuchni Greckiej na których zdobyli wiedzę o produktach i przyprawach używanych w kuchni greckiej oraz o różnicach w daniach kontynentalnych i przygotowywanych na wyspach greckich.

Uczniowie uczestniczyli również w kursie języka greckiego i kultury greckiej.

Dwutygodniowe praktyki w Grecji uczniowie odbywali w hotelu Acti Musson w Paralia Katerinis i magazynach: KOUTALIAS VAS. ATHANASIOS w Neoi Poroi-Platamonas, VAKKAS H. IOANNIS & SIA E.E (TROFO EXPRESS)

 Dzięki realizacji praktyk zawodowych logistycy:

  • poznali program komputerowy służący do obsługi kontrahentów,
  • nauczyli się jak kompletować zamówienia, organizować załadunek i transport,
  • zdobyli wiedzę na temat łańcucha dystrybucji, ćwiczyli zasady przewożenia ładunków i organizacji transportu,
  • nauczyli się jak planować pracę zespołów,
  • pracowali z dokumentami magazynowymi,
  • poznawali zasady formowania jednostek ładunkowych,
  • ćwiczyli w praktyce zasadę FIFO czyli „First in, First out”, którą kierować się powinni wszyscy zarządzający sklepami czy magazynami;

Uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych:

  • zapoznawali się z funkcjonowaniem kuchni i przyrządzania posiłków w hotelu Acti Musson

Nauczyli się:

  • przestrzegać zasad racjonalnego wykorzystania surowców,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji gastronomicznej
  • dobierać warunki do przechowywania i utrwalania żywności,
  • dobierać metody utrwalania żywności,
  • stosować receptury gastronomiczne, sporządzać półprodukty oraz potrawy i napoje,
  • dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów,
  • porcjować, dekorować i wydawać potrawy i napoje,
  • planować posiłki oraz układać jadłospisy i menu,
  • planować produkcję, dobierać surowce i rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  • obliczać zapotrzebowanie na surowce/półprodukty
  • opracowywać receptury gastronomiczne,
  • rozróżniać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w gastronomii.
  • klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej;
  • rozpoznawać zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów,
  • przestrzegać norm i zasad planowania żywienia,
  • wykonywać czynności porządkowe, rozliczać sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych.

W czasie wolnym od praktyk uczniowie mieli możliwość poznania walorów kulturowych Grecji. Zwiedzili między innymi:

  • Saloniki
  • wioskę Palaios Panteleimonas
  • Leptokarię i targ lokalnych produktów
  • Edessę
  • Klasztory na skałach, czyli Meteory
  • Litochoro i wąwóz Enipeas.