Projekt „Praktyki w Europie – szansa na udaną przyszłość zawodową” skierowany jest do uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle. Ma na celu zorganizowanie 2-tygodniowych praktyk zagranicznych dla uczniów kierunku technik logistyk oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Praktyki odbywać się będą w Grecji.
Podstawowe cele projektu, to:
- rozwijanie w uczestnikach i pozostałych uczniach szkoły kluczowych umiejętności: pracy w zespole, rozwiązywania problemów, radzenia sobie w sytuacjach stresowych,
- walka z bezrobociem wśród osób młodych, zwiększenie szans uczestników na zatrudnienie poprzez zdobycie podczas stażu nowych umiejętności wiedzy, doświadczenia potwierdzonych certyfikatami;
- poznanie produktów regionalnych i tradycyjnych Grecji oraz smaków i przepisów kuchni regionalnych i narodowych podczas praktyk i kursów kulinarnych potwierdzonych certyfikatami; przekazanie tej wiedzy w szkole w formie prezentacji, lekcji, warsztatów;
- zwiększenie poziomu komunikacji w języku angielskim w miejscu pracy, opanowanie podstaw komunikacji w języku greckim potwierdzonych certyfikatami,
- doskonalenie umiejętności radzenia sobie w nowych sytuacjach, wzrost wiary we własne możliwości;
- rozwijanie umiejętności dzielenia się wiedzą i doświadczeniem w środowisku szkolnym, lokalnym, międzynarodowym;
- wykształcenie postawy tolerancji i otwartości na inne kultury, postawy, religie poprzez pracę w międzynarodowym, zróżnicowanym kulturowo zespole, nawiązanie nowych znajomości, wymianę doświadczeń.
- poznanie i wykorzystanie możliwości, jakie dają projekty unijne i rozpowszechnianie wiedzy o nich.
Zespół projektowy
Agnieszka Maczuga – koordynator projektu
Monika Żmigrodzka
Krystyna Zielińska – Niemiec
Partner:
Euro Education Services grecka organizacja, która specjalizuje się w realizacji projektów mobilnościowych. Posiada ona szeroką sieć kontaktów, jak i bogate doświadczenie
w następujących obszarach działalności:
– Turystyka i hotelarstwo (staże w hotelach / biurach podróży)
– Gastronomia (staże w restauracjach – przygotowywanie posiłków, sztuka kulinarna, kuchnia grecka itp.)
– Rolnictwo i przemysł spożywczy (staże u lokalnych producentów i na plantacjach kiwi, oliwek, bawełny, pomarańczy, a także w firmach przetwórstwa spożywczego itp.)
– Mechanika / elektryka (staże w fabrykach / przemyśle motoryzacyjnym / usługach samochodowych)
– Środowisko (staże w organizacjach pozarządowych zajmujących się ochroną środowiska)
– Biznes i administracja (zarządzanie biurem, marketing, przedsiębiorczość, zarządzanie sprzedażą detaliczną)
– ITC (informatyka, programowanie komputerowe, naprawa komputerów, technologia informacyjna)
– Pielęgniarstwo i fizjoterapia
Jej partnerzy to firmy o uznanej renomie, które zatrudniają wysokiej klasy specjalistów
w swoim zawodzie. Dzięki temu młodzież ma szansę pracować pod okiem osób nie tylko wykwalifikowanych, ale także inspirujących, które potrafią znakomicie przekazać swoją wiedzę. Partner współpracuje z lokalnymi przedsiębiorcami, będąc w stanie zapewnić profesjonalną obsługę projektu pod względem logistycznym, utrzymując jakość realizacji projektu na zakładanym wysokim poziomie.
Harmonogram:
Planowane terminy staży dla uczniów:
11-22 marca 2024 roku – Grecja
„Praktyki w Europie – szansa na udaną przyszłość zawodową” – numer FERSVET-2022-1-PL01-KA122-VET-0000068782 w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS).