Zdrowo, pysznie i kolorowo…… – czyli jesień na talerzu.
W dniu 23.09.2021 r. w ramach zajęc z pracowni gastronomicznej zrealizowany został projekt gastronomiczny, polegający na wykorzystaniu sezonowych surowców roślinnych do produkcji potraw.
Nasi uczniowie z klasy 3Pc – technikum żywienia i usług gastronomicznych pod nadzorem nauczycieli- pani E. Piwowarskiej i pani M. Pięty, wykonali potrawy z warzyw i owoców jesiennych.
Na stole pojawiły się potrawy takie jak: szarlotka, zupa krem z dyni, pizza z cukinii, placuszki z cukinii i marchwi, zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami,, cukinia faszerowana, zapiekanka jesienna, makaron z warzywami, placuszki z kaszy z fasolą i cukinią oraz makaron z sosem z cukinii i pomidorów.
Efekty pracy naszej młodzieży można podziwiać w załączonej fotogalerii.
Uczniowie samodzielnie wybrali receptury gastronomiczne zgodne z założeniem projektu.
Wszystkie potrawy zostały wyeksponowane na pięknie nakrytym i udekorowanym przez młodzież stole.
Elementy użyte do dekoracji stołu, to również dzieło naszych uczennic, które z surowców jesiennych wykonały ozdoby techniką carvingu.
E.P., M.P.