- Kucharz to zawód związany z sektorem usług, w którym wyraźnie zaznacza się trend spożywania posiłków poza domem i korzystania z usług gastronomicznych z okazji dotychczas bardzo rodzinnych uroczystości i świąt. Atrakcyjność zawodu zwiększa możliwość zatrudnienia na rynku europejskim oraz rosnąca popularność programów kulinarnych. W swojej pracy kucharz stosuje tradycyjne i nowoczesne metody sporządzania posiłków.
Nauka w Szkole Branżowej I stopnia może być kontynuowana w Szkole Branżowej II stopnia. Uzyskany dyplom honorują kraje UE.
- Informacja dodatkowe
Uczniowie szkoły branżowej, którzy odbywają zajęcia praktyczne w zakładach pracy w czasie trwania nauki traktowani są jako pracownicy młodociani i:
- za swoją pracę otrzymują wynagrodzenie,
- mają opłacaną składkę ZUS emerytalną i zdrowotną,
- okres nauki wliczany jest do stażu pracy,
- przysługuje im zasiłek chorobowy,
- mają prawo do urlopu wypoczynkowego
- Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
- Kwalifikacja 1:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- sporządzania potraw i napojów,
- obliczania wartości energetycznej i odżywczej potraw,
- planowania produkcji gastronomicznej,
- organizowania pracy w działach produkcyjnych zakładów gastronomicznych,
- obsługiwania maszyn i urządzeń gastronomicznych.
- Kucharz znajdzie zatrudnienie:
- we wszystkich zakładach sieci otwartej prowadzących działalność gospodarczą, jak: restauracje, bary, jadłodajnie, kawiarnie, pizzerie, puby, gastronomia hotelowa),
- w zakładach sieci zamkniętej: szkołach, przedszkolach, sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych,
- w firmach cateringowych,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą
- bez problemu znajduje zatrudnienie w krajach UE
- Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
- pracownia produkcji gastronomicznej dla 20 uczniów
- pracownia produkcji gastronomicznej dla 12 uczniów
- pracownia obsługi konsumenta