1. Kucharz to zawód związany z sektorem usług, w którym wyraźnie zaznacza się trend spożywania posiłków poza domem i korzystania z usług gastronomicznych z okazji dotychczas bardzo rodzinnych uroczystości i świąt. Atrakcyjność zawodu zwiększa możliwość zatrudnienia na rynku europejskim oraz rosnąca popularność programów kulinarnych. W swojej pracy kucharz stosuje tradycyjne i nowoczesne metody sporządzania posiłków.

Nauka w Szkole Branżowej I stopnia może być kontynuowana w Szkole Branżowej II stopnia. Uzyskany dyplom honorują kraje UE.

 

  1. Informacja dodatkowe

Uczniowie szkoły branżowej, którzy odbywają zajęcia praktyczne w zakładach pracy w czasie trwania nauki traktowani są jako pracownicy młodociani i:

  • za swoją pracę otrzymują wynagrodzenie,
  • mają opłacaną składkę ZUS emerytalną i zdrowotną,
  • okres nauki wliczany jest do stażu pracy,
  • przysługuje im zasiłek chorobowy,
  • mają prawo do urlopu wypoczynkowego

 

  1. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
  1. Kwalifikacja 1:

HGT.02. Przygotowanie i  wydawanie dań 

  1. Sylwetka absolwenta

Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. sporządzania potraw i napojów,
  2. obliczania wartości energetycznej i odżywczej potraw,
  3. planowania produkcji gastronomicznej,
  4. organizowania pracy w działach produkcyjnych zakładów gastronomicznych,
  5. obsługiwania maszyn i urządzeń gastronomicznych.

 

  1. Kucharz znajdzie zatrudnienie:
  1. we wszystkich zakładach sieci otwartej prowadzących działalność gospodarczą, jak: restauracje, bary, jadłodajnie, kawiarnie, pizzerie, puby, gastronomia hotelowa),
  2. w zakładach sieci zamkniętej: szkołach, przedszkolach, sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych,
  3. w firmach cateringowych,
  4. może prowadzić własną działalność gospodarczą
  5. bez problemu znajduje zatrudnienie w krajach UE

 

  1. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
    1. pracownia produkcji gastronomicznej dla 20 uczniów
    2. pracownia produkcji gastronomicznej dla 12 uczniów
    3. pracownia obsługi konsumenta