Pobierz film
- Technik usług kelnerskich to zawód związany z sektorem usług, w którym znajduje zatrudnienie coraz większy odsetek ludności aktywnej zawodowo. Stały kontakt z ludźmi daje możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. Uzyskanie kwalifikacji w tym zawodzie stanowi doskonałą bazę do kontynuowania nauki w zakresie hotelarstwa i turystyki oraz podjęcia pracy w obiektach turystycznych o najwyższym standardzie.
- Informacja dodatkowe
- Dodatkowe umiejętności:
- elementy sztuki barmańskiej,
- obsługa z wykorzystaniem serwisu synchronicznego
- Stała współpraca z organizacjami pozaszkolnymi np. Polskim Związkiem Niewidomych i Słabowidzących, Specjalnym Ośrodkiem Szkolno-Wychowawczym
- Coroczne konkursy rozwijające kreatywność uczniów oraz ich zdolności plastyczne i manualne o tematyce inspirowanej aktualnymi wydarzeniami społeczno-politycznymi
- Dodatkowe umiejętności:
- Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
Kwalifikacja 1:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Kwalifikacja 2:
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
- Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie Technik usług kelnerskich będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- przygotowania sal konsumpcyjnych do obsługi gości,
- wykonywania czynności związanych z obsługą gości,
- obsługi przyjęć okolicznościowych i różnorodnych imprez (targi, wystawy, konferencje),
- stosowania nowoczesnych technik obsługi,
- rozliczania usług kelnerskich,
- planowania wyżywienia różnych grup ludności,
- produkcji potraw i napojów
- Technik usług kelnerskich znajdzie zatrudnienie:
- we wszystkich zakładach sieci otwartej prowadzących działalność gospodarczą, jak: restauracje, bary, jadłodajnie, kawiarnie, pizzerie, puby, gastronomia hotelowa),
- w zakładach sieci zamkniętej: w sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych,
- w firmach cateringowych,
- w gastronomii na statkach i innych środkach transportu
- Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
- pracownia produkcji gastronomicznej dla 20 uczniów
- pracownia produkcji gastronomicznej dla 12 uczniów
- pracownia obsługi konsumenta